« back to manifestos

DADA IS ALIVE

Franko Busic
18 Maj 1998

English version
Slovenska različica
 

Napokon, svi vi, maso mesa i poslušnih sužanja, subjektivnih ili objektivnih, bez razlike, možete osjetiti uèinak sputavanja suvremene umjetnosti na balkanskom ozemlju. Svaka moguænost kreativnog ispoljavanja biva osujeæena, nedopuštena, ili u krajnju ruku besmislena zbog sveopæeg financijskog ignoriranja, beskorisna u svojoj neprofitabilnosti. Onog pak trenutka, kad socijalno-politièki uvjeti gurnu kreativnu umjetnost u besmisao, raða se DADA. Ovim dižem svoju osobnu individualnu pobunu, najavljujem preporod DADE, te pljujem po vašoj impotentnoj "umjetnosti" s nacionalnim, regionalnim ili religijskim "vrijednostima".

Poput Tristana Tzare, nalazim da sam vrlo simpatièan.

Vrijeme je za DADU! Rodila se DADA! živjela DADA! Smrt DADI! DADA je Bog! Jebo DADU! Oni, koji najviše budu dizali svoje glasove protiv DADE, upravo ti su u svojoj gluposti najviše za DADU: daju joj smisao, život, potvrðuju vrijednost njene borbe. DADA je Besmisao. DADA je Kaos. DADA se ne javlja kao odreðena politièka struja koja opoziciono djeluje protiv suprotne politièke struje u cilju njenog raskrinkavanja ili svrgavanja s vlasti. DADA nema politièkih konotacija. DADA nema nikakvih politièkih ambicija. DADA nije protiv bilo koje odreðene politièke struje. DADA JE PROTIV SVIH! DADA JE POTPUNA DESTRUKCIJA! Oni, koji se budu, poput mene, odluèili za DADU, ti æe vam znati reæi: Ne, mi nemamo ideološki pristup podoban neosatanistima, koji opravdavaju svoje postupke obrazlažuæi da su djeca velikog kreatora koji uništava staro kako bi stvorio novo, kako bi uništavanjem stvorio/mijenjao. Mi ne želimo ništa stvoriti. Mi uništavamo radi samog uništavanja. Uništavamo jer smo gurnuti u besmisao iz kojeg se izvlaèimo uništavajuæi. Uništavamo zato jer uživamo u uništavanju. Ništa se više ne može izmijeniti. Ovo je Kraj. I neæe vas spasiti mijenjanje zastave. Mi nemamo ideologije i ne možete nam se prilagoditi. Mi smo i sami: jedni protiv drugih. živjela DADA! Smrt DADI! Mi uništavamo radi uništavanja. Mi uništavamo jer uživamo u uništavanju. Mi gazimo gaženjem i kao gube æemo vas zgaziti gaženjem gazeæi. Vas i vašu impotentnu "umjetnost" s nacionalnim, regionalnim ili religijskim "vrijednostima".

Popu Tristana Tzare, nalazim da sam i dalje vrlo simpatièan.

Iako u svojem besmislu/smislu i u svojoj kontradiktornosti/diktornosti, DADA je uvijek originalna. DADA ne trpi ponavljanja. Stoga ni ovaj manifest nije DADAistièki. On je protiv DADE, jednako kao i za DADU. DADA je vjeèna originalnost destrukcije i provokacije. DADA je neponovljivost. Svaki onaj, koji bi ponovno izlagao pisoare nazivajuæi ih fontanama, ili recitirao poeziju s nepostojeæim rijeèima, taj nije DADAist. On je Ponavljanje. On je komercijalizacija i velièanje besmisla u besmislu. On je smrdljivi impotentni larpurlartist infiltriran u redove DADE i kao strano tijelo biti æe okružen i progutan od bijelih krvnih zrnaca, velièanstvenih u njihovom sjaju destrukcije. Stoga pljujem po vašoj impotentnoj "umjetnosti" s nacionalnim, regionalnim ili religijskim "vrijednostima". Nalazim da sam doista simpatièan.

JEBJEB PUCPUC BUMBUM DUMDUM JEBJEB PUCPUC BUMBUM DUMDUM JEBJEB PUCPUC BUMBUM DUMDUM JEBJEB PUCPUC BUMBUM DUMDUM JEBJEB PUCPUC BUMBUM DUMDUM JEBJEB PUCPUC BUMBUM DUMDUM JEBJEB PUCPUC BUMBUM DADA DADA DADA DADA DADA DADA DADA DADA DADA DADA Pljujem po vašoj impotentnoj "umjetnosti" s nacionalnim, regionalnim ili religijskim "vrijednostima".

I dalje sam simpatièan.

Kao i svaki drugi DADAistièki manifest, i ovaj je nedoreèen i nedovršen. Prepuštam ga snazi vaše destruktivne imaginacije.

Franko Bušiæ, Split, svibanj 1998.

« back to manifestos